Впровадження системи НАССР у закладах освіти міста
Впровадження системи НАССР
у закладах освіти міста
У світлі вимог сучасного харчового законодавства, в Україні з 20 вересня 2019 року посилилися вимоги до харчування в освітніх закладах. Найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стало запровадження постійно діючих процедур, що засновані на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points), яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.
Розуміючи важливість безпечного харчування, 20 листопада 2019 року на базі відділу освіти Роменської міської ради відбулася семінар – нарада для керівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти міста з питання «Впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», за участю Коваленка В.М., головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Роменського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
У ході зустрічі працівниками відділу освіти були надані роз’яснення, що з 20 вересня 2019 року в Україні запрацювала система НАССР на малих потужностях (постачають харчові продукти кінцевому споживачу, персонал ≤ 10 осіб, площа ≤ 400 м АБО не постачають харчові продукти кінцевому споживачу, персонал ≤ 5 осіб), передбачена ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 року № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР». Було наголошено, що сфера застосування програм-передумов повинна охоплювати усі потенційні загрози безпечності.
Ці Вимоги є обов’язковими для виконання операторами ринку з виробництва та обігу харчових продуктів.
Також, спеціалісти відділу освіти ознайомили присутніх з основними положеннями Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, термінами впровадження системи НАССР та відповідальності операторів ринку за невиконання чинного законодавства.
Впровадження системи НАССР – тривалий процес, який потребує відповідальності та докладання чималих зусиль, аби належним чином усе зробити, щоб з січня 2020 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів впровадили систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР.
Останні коментарі